Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 Szereted a szavannán élő állatokat??...Ismerkedj meg erre a vidékre legjellemzőbb fajokkal!

  • Afrikai elefánt
  • Oroszlán
  • Leopárd
  • Gepárd

 Afrikai Elefánt

 Kép

Az afrikai elefánt a legnagyobb és a legerősebb szárazföldi emlősállat, de minden bizonnyal a legjobb természetű is. Békésen és családi csoportokban.

Bár az afrikai elefánt eredetileg a szavannák állata, alkalmazkodó képességének köszönhetően hazájában, a Szaharától délre fekvő területeken különböző élőhelyeken otthonra talál. Csak ott telepedig meg, ahol a közelben ivóvízforrások és „fürdőhelyek” találhatók.

Az elefántok kifejezetten szociális viselkedésű és erősen családhoz kötődő állatok. Egymás közötti kapcsolataik annyira szorosak, hogy halottaikat ágakkal és lombozattal valósággal eltemetik. Az elefántok kizárólag növényevő állatok. Ha az elefántok a bozótban élelmet keresve nem látják egymást, mély, morgó hangot hallatva tudatják a többiekkel, hogy jól vannak. Az elefántok 14-15 évesen pároznak először. Az udvarláshoz tartozik a vonzalom kimutatása. Ilyen gesztus például, hogy a tehén és a bika ormányával cirógatja egymást!

 

 
Oroszlán
 
Kép Hajnalodik a kelet-afrikai síkságokon. A derengő napfényben legelésző gnúk és zebrák rá se hederítenek a reggeli csendet felverő oroszlánbőgésre. Nincs mitől tartaniuk. A hím oroszlán félelmetes üvöltései nem nekik szolnak. Más hímeknek szól az üzenet:’ Ez az én birtokom és ezek az én nőstényeim. Belépni tilos!’ A legelésző állatokat később fenyegeti majd a veszély, amikor a nőstény oroszlánok egy csoportja zsákmányszerző portyára indul.
Az oroszlánok ereje és dülyfös megjelenése arra indította az embereket, hogy az „állatok királyának” nevezzék. Az oroszlánok a leginkább társas lényeg az összes macskafélék közül. Átlagosan 4-12 felnőtt nőstény él a kölykeikkel 4-6 felnőtt hímmel.
 
Leopárd
 

Kép

Messze hatoló, érdes hang hallatszik egy akáciafa tetejéről. Egy hím leopárd így adja tudatul Kelet-Afrikába, hogy a tüskés kakasülőjéről belátható terület az ő birodalma. Őrhelyét csak éjszaka hagyja el, ekkor indul zsákmányszerzésre. Három leopárdfaj létezik, amelyek közül a legnagyobb és legismertebb a közönséges afrikai leopárd vagy párduc. Ez a magányos vadász főleg éjszaka aktív. Egyszerre él a zajtalanság a gyorsaság és a ravaszság eszközeivel.
 
Gepárd
 
Kép Nőstény gepárd üldögél egy termeszvár tetején, Afrikában. Három kölyke alatta hancúrozik. Az anyaállat gyönyörködik a játékukban. De hamarosan újra a tanulás következik: hogyan kell üldözni és megölni a prédát. A magas fűben a kölykök számára anyjuk fehér végű farka mutatja az utat. Az anya megálljt parancsol. A gazellára ő csap le, és miközben a földre szorítja az áldozatát, a kölykökkel a halálos harapást gyakoroltatja. Kis fejével és karcsú, rugalmas testével a gepárd a legjellegzetesebb állat a pöttyös anyamacskák között.